7/11/2010

a single man

a single man je pre svega remek delo tom ford-a.

teško je u jednoj rečenici sumirati sve što ovaj film predstavlja. to je svakako jedan izuzetno uspešan vizuelni eksperiment gospodina Forda (inače njegov rediteljski debi) - decentna holivudska raskoš božanstvenih paleta. film se većim delom oslanja na vizuelno pripovedanje, i to na momente može da izgleda previše neposredno ili naivno, ali je svakako genijalno.
najveći uzrok tome je činjenica da je tom Ford pre svega esteta a onda reditelj.

onoliko koliko je način pripovedanja autorski, priča u filmu je reklo bi se, univerzalna. ovo je love story, u stvari ovo je broken heart story, omaž pravoj ljubavi.
Colin Firth (glavni junak) je gay sredinom šezdesetih u L.A.-u koji je posle šesnaest godina zajedničkog života izgubio partnera u saobraćajnoj nesreći. film počinje jednom diskretnom naracijom kojom vas Colin uvodi u ono što treba da bude poslednji dan njegovog života. on to radi dostojantveno, a opet jako iskreno i jako emotivno. ovo je, moram da priznam - njegov najbolji film po meni, jer ovo je one man show, i glumac poput ovog svakako ume to da ceni. u ovom filmu Colin Firth je konačno dobio svoju priliku da zablista.

spomenula sam na početku Tom Ford-a i njegov unique pristup filmu. on je uspeo da do najsitnijih nijasni oboji perfektnu glumu Colin Firth-a , ali doslovno - dodavajući i oduzimajući boju u filmu. gotovo svaki frame, svaka fotografija daje utisak jednog izuzezno intimnog doživljaja. insistirajući na besprekornoj doteranosti svakog kadra, ovaj film povremeno ostavlja utisak jednog vrlo skupog, old school editorijala (što je u mojoj knjizi plus). dobra priča, odlična gluma, visual masterpiece!

2 comments:

  1. neverovatno! a baš sam danas razmišljala o ovom filmu.. tek tako bez nekog razloga. haha hit ::))

    ReplyDelete
  2. sjajno!
    o čemu danas razmisljas? jel ti se jede sladoled? :))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...