7/24/2011

MARTIN SCORSESE’S MAMA

Svi mi znamo šta i koliko jednom prosečnom Italijanu znači njegova mama. Mama je dakle, jedna posebna titula, pogotovo u tim krajevima, neprikosnovena carica, model za ženidbu i stožer oko kojeg se okreće čitava građevina, tj. la famiglia. Gospođa Scorsese nije izuzetak.

Martinov dokumentarac iz 1974-te (jedan od njegovih prvih filmova) o njegovim roditeljima Catherine & Charlesu, govori u prilog tome koliko je to jak link { i koliko je ona jak lik :) }.

Čitava priča se vrti oko njenog čuvenog sosa. Scorsese Senior se čak drznuo da kaže da je njegova mama najbolje spremala taj isti sos. Wrong move, man. :)   Pogledajte vi samo kakva je to osica… Oštra, drčna i žustra, a opet neizmerno negujuća i mila. Ne znam kako joj to uspeva. Uglavnom, okreni, obrni - ta ih sve drži pod čizmom, pa vi vidite…

(ovo je prvi od pet delova Italianamerican, ostatak dokumentarca možete pogledati na Youtube-u)

BTW: da li ste primetili da je Martin Scorsese slika i prilika svoje mame. Sve je tu… sem obrva. Obrve je nasledio od tate, God bless!

Evo je kod Lettermana, skoro dvadeset godina kasnije, pravi svoju čuvenu pizzu, i na njegovo pitanje “Why is this different than other pizza?”, odgovara jednostavnim “ Because, it’s made by ME!”, a da joj ni brk nije zaigrao.

Verovatno dobar deo vas zna da Catherine Scorsese igra onu čuvenu ulogu Joe Pescieve mame u Goodfellas. Ali malo ko je čuo da je ona antologijska scena u kojoj ona pita Joe Pescia :”Why don't you get yourself a nice girl?”, a Joe odgovara :”I get a nice one almost every night.” – čista improvizacija gospođe Scorsese i gospodina Pescia.

Martin to otkriva u ovom razgovoru sa Jim Jarmuschom, u kome između ostalog priča o odrastanju u italo-američkoj porodici pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, o organizovanom kriminalu u koji su se tadašnji klinci neretko upuštali,  i tome kako je nežnost i brižnost jedne takve mame uprkos svemu, ostala nepromenjena i netaknuta. She loves her son, no matter what – and that’s the gist of it.

“She doesn’t care what her son does. He’s home! … It’s three o’clock in the morning, let me give you some food. Where have you been for three nights? And all your friends …Come on in, come on in!  Don’t worry, eat something. EAT SOMETHING!”

LINK ZA TU ČUVENU SCENU OSTAVLJAM OVDE, POŠTO SIMPATIČNI GOSPODIN SA YOUTUBE-A NIJE DOZVOLIO EMBEDOVANJE.  :/

J

2 comments:

  1. wow ovo je super!!!! Odgeldala sam par filmica i mnogo mi se svidja ova zenica:)))svidja mi se i ta prica o New Yorku ,mada smo to vec gledali po filmovima,ali opet je zanimljivo.

    Jesi li primetila plocice u kuhinji??? A celofan na garnituri?:)))) da li znas da sam to dozivela u jednoj "nasoj" kuci na Floridi '99.godine :) (mislim na celofan) bila sam zabezeknuta:))))

    ReplyDelete
  2. hihi, ali nista ne govori o osobi i karakteru kao namestaj u celofanu.

    florida i 40C, i to sve '99... zvuci sjajno :=)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...