11/07/2011

MARIA CORTE

 

Maria Corte je pre-div-na.

Mesecima se kanim da napišem nešto o njoj, kao da sam znala da će takav jedan poduhvat zahtevati pažljive pripreme, mahom zbog mog razuzdanog apetita da u ovaj post uključim baš sve njeno što mi se dopada.

Maria Corte živi u Barseloni (ehhh…), gde radi najdivnije ilustracije za raznorazne editorijale, božanstvene bookcovere za dečije knjižice, pravi samostalne izložbe i vodi presladak dnevnik/sketchbook sa svojih mnogobrojnih putovanja. Jarke boje, predivne, tanane teksture, čudesni oblici i prekrasni detalji – sve to od nje čini jednog od najuzbudljivijih savremenih ilustratora.

Njeni radovi pričaju priču namenjenu za sve uzraste. Ovo ispod je omaž čuvenoj Mary Blair o kojoj sam pisala ( i njenoj Alisi).

Iako kroz njen rad provejava uticaj kubizma, vremenom vam postaje jasno da je u pitanju jedan snažan talenat sa autentičnom vizijom i izrazom, skovanim od milion sitnih impresija. Ponekad neodoljivo infantilne i raspevane, ponekad zastrašujuće i turobne, u svakoj od tih formi, podjednako je ubedljiva.

Ispod, neke od ilustracija inspirisane Barselonom.

A njen portfolio krcat divotama. Kakvih sve tu vratolomija ima… Stvoreno za razledanje i uživanje, muka živa za selekciju i konačan odabir. Ovo ispod su samo neki od (mnogobrojnih) favorita.

 

Pa dečije knjižice – kakav me raznež hvata nad ovakvim stvarima. Po mekoći linija i pitomim bojama, gospodin sa naslovnice neodoljivo me podseća na obožavanog (i zaboravljenog) profesora Baltazara. :)

  

A ovako to izgleda kad ona pravi postere.

 

Personal work – veličanstven.

 

I scrapbook sa putovanja u kom pršte drvene bojice… Van domašaja svake brige, ova divna mini svedočanstva mirišu na detinjstvo. 

25_4mondello24_maria-corte-q124_maria-corte-q12 24_ny92

Dakle, sve vam je jasno. Maria Corte se voli. I prati.

::: PORTFOLIO :::

::: BLOG :::

2 comments:

  1. Odličan post,
    Divno to ona radi, idem je sada izguglati.
    I skinuti koju sliku.

    Mnogo hvala za ovaj post.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...