12/02/2011

WOMEN ARE HEROES

 

Projekat “Women are Heroes” francuskog street artist / fotografa JR-a je izuzetna vizuelna storija o ženama.

Iako smo zagazili u 21 vek i odlomili prvu deceniju istog, iako se tenička dostignuća nižu brže nego što čovek može da ih odsanja, iako pokoravamo planete i osvajamo crne rupe, na najsuštastvenija i najelementarnija civilizacijska pitanja čovek i dalje nema odgovor.  Jedno od tih potresajućih pitanja je i položaj žena u svetu.Uprkos činjenici da predstavljaju centralne figure u porodici i zajednici, žene često ostaju marginalizovane, bez uticaja i bez prava glasa. 

2134

U eri intenzivne globalizacije koju živimo već neko duže vreme, dnevno smo zatrpani ljudskim stradanjima do one tačke u kojoj postajemo gotovo indiferentni. Stoga je zadatak umetnosti da transformiše brutalnost svakodnevice u jasan apel, poruku koja će biti dovoljno ubedljiva i glasna.

Kad se sve ovo uzme u obzir, jako je teško uopšte otvoriti ovu temu, a ne upasti u zamke razvodnjene drame ili pak previše brutalnih priča. Tim pre je to dodatno opterećenje za angažovanu umetnost. Mera je tu jako bitna.

W

W2     

5

Projekat “Women are Heroes” je pronašao taj balans. U pitanju je predivan, delikatan i autentičan mini doprinos ovoj gorućoj temi.

Ove ogromne reprodukcije ženskih close-upova smeštene su u zabačena naselja različitih gradova širom planete. Prvobitno, ovaj projekat je bio ograničen na afrički kontinent, gde su u konekstu socijalnih tenzija i neverending građanskih ratova, problemi žena dobili još jednu teskobnu dimenziju. JR je stupao u kontakt sa ženama najviše pogođenim ovim događajima i slušao njihova svedočanstva.

Portreti su rezultat ovog kontakta i kao takvi predstavljaju svojevrsno pročišćenje, katarzu  samih aktera. Upravo zbog toga, prva reakcija posmatrača jeste iskrena dirnutost.

W1

Projekat se vremenom proširio, i sada se JR-ovi radovi mogu videti i u gradovima Evrope, Azije, Severne i Južne Amerike. Cela priča je zaokružena u istoimenom dokumentarnom filmu. Ispod je trejler.

Poruka je jasna : Više ne možeš da ih ne vidiš.

all pics via jr-art.net and 28millimetres.com

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...