1/30/2012

SCRUTON ON BEAUTY

 

...
 

ROGER SCRUTON


je već duže vreme poznat filozofskoj zajednici po svojim provokativnim stavovima. U našoj eri u kojoj se pluralizam vrednosti i ukusa ističe kao stvar kulturne evolucije, postojanje bilo kakvih objektivnih standarda dovedeno je u pitanje, pa sporove o tome šta je lepo teško možemo da rešimo ako ne polazimo bar sa sličnih pozicija.


...
 

U BBC-evom dokumentarcu "Why Beauty Matters" Scruton direktno dovodi u pitanje ovo rasprostranjeno shvatanje, insistirajući između ostalog i na postojanju objektivnih standarda ukusa kao i na vrlo određenoj, istorijski potvđenoj ulozi koju lepota igra u našim životima. Generalno, svaki BBC-ev dokumentarac vredi utrošenog vremena, ali ova ispod emisija nudi one extra mile.

Ja sam uvek ukus doživljavala pre kao nešto privatno nego kao nešto subjektivno. Sve se na kraju dana svodi na to da su vaši razlozi u prosuđivanju lepog poznati samo vama i vašim čulima, pa svaka pretenzija da mi se nametnu bilo kakva pravila deluje neosnovano i intrusive.

...

...

Međutim, teško je zaobići činjenicu da nas rade iste stvari, da opšta mesta postoje i da se mi oko istih bar naizgled slažemo. Botičelijevo rađanje Vernere je dobar primer za to. Ova tolerantna klima dovela nas je do situacije u kojoj umetnost nema lepotu kao cilj i temu. Kako Scruton dobro primećuje,  relativizam vrednosti prethodi relativizmu umetnosti koji nas prati od tridesetih godina dvadesetog veka, pa sve do danas.

Bottom line, umetnost je danas bilo šta, dovoljno je samo da je neko tako proglasi. Uz to Scruton podvlači problematični uticaj koji potrošačka kultura (koja se okreće oko korisnosti) nameće čitavoj ovoj priči, pojave najočiglednije u arhitekturi. Credo form follows function ostavio nas je zaglavljene među ružnim "funkcionalnim" zgradama kojih ima u svakom kutku sveta.

Scruton pravi par izuzetno interesantnih poenti (posebno ineteresantna je ona o konceptulanoj umetnosti kao umetnosti koja se icrpljuje u verbalizaciji i čiji efekat bledi u ponavljanju) ilustrujući ih fenomenalnim primerima. Brani stanovište da je potreba za lepim je jedna autentična duhovna potreba i da umetnost ima instrumentalnu ulogu u  zadovoljavanju te potrebe. U svemu tome Scruton je izuzetno pitak i jednostavan.

...
 

...

4 comments:

 1. Lepo kritički i ti razmišljaš na ovu temu... Odvojiću za vikend vremena da pogledam na tenane preporučeni documentary.

  ReplyDelete
  Replies
  1. hvala. :))

   ako ga odgledas javi se, ako te ne mrzi.

   Delete
 2. Pročitala post, pa odgledala ceo film, pa se vratila na čitanje.
  Još sabiram utiske, klimam glavom na njegova zapažanja i podvlačim citate koje sam zapisivala gledajući.

  Hvala na preporuci, vredno je svakog minuta gledanja...

  ReplyDelete
  Replies
  1. bubiska ti si takav secer da ja nemam reci. :)))

   bas mi je drago da te je ponelo. i mene je. i drago mi je da smo to uspele da razmenimo. to mi je tako super. <3

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...