2/02/2012

FACTORIA JOVEN SKATE PARK

 

191601


Factoria Joven (iliti youth factory) skate park u Meridi dizajnirali su ljudi iz madridskog studija SelgasCano. Park je pušten u rad u martu prošle godina (2011-te) i od tada je glavno stecište lokalnih skejtera, bajkera, friklajmbera – nastavi niz.


Ja gajim ogromno poštovanje prema svakoj inicijativi ovog tipa koja izlazi u susret klincima… i onima koji se tako osećaju. Za mene je pokazivanje sluha ovog tipa signal da je socijalna svest jedne zemlje na dovoljno visokom nivou. Kada to izgleda ovako atraktivno i kada je appealing ne samo onima kojima služi onda je to za dodatno divljenje.


191603


Factoria Joven je sjajno promišljen projekat. Napravljen od jeftinijih materijala, izgrađen za neverovatnih 13 meseci, ovaj park je pravi mali urbani dragulj. Pored tog sportskog “multi-purpose” sadržaja u samoj zgradi ovog youth centra nalaze se i computer lab, sala za konferencije, dance studio, kao i prostor za street teatar i poseban deo za grafite.

      


Ono što je meni u ovom slučaju najfascinantnije je činjenica da je očigledno moguće pronaći način da se animiraju i angazuju svi ti mladi ljudi, da im se da prostor koji izgleda ovako sjajno, a da pri tom nije u pitanju nikakav podvig koji iziskuje nekakvu ogromantnu lovu. Ovaj projekat je i po formi i po sadržaju truly worthy of any urban landcape. I ja ga iskreno želim svakom većem gradu.

all pictures courtesy of Iwan Baan

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...